Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Περιττά Κιλά: Υπάρχει λόγος να ανησυχούμε;


«Τα πάχη μου, τα κάλλη μου» λέει μια ρήση. Είναι, όμως, στην πραγματικότητα έτσι ακριβώς;
Σίγουρα 1-2 κιλά παραπάνω από το φυσιολογικό μας βάρος δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Όταν, όμως, τα περιττά κιλά αρχίζουν να αυξάνονται, τότε πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε…


  • Πώς θα διαπιστώσουμε αν πραγματικά έχουμε περιττά κιλά;

Άσχετα από την εικόνα που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας ή τις επιταγές της μόδας, για να διαπιστώσουμε πραγματικά σε ποια κατάσταση βρίσκεται το σώμα μας, θα πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να γνωρίζουμε ποιο πρέπει να είναι το φυσιολογικό βάρος μας, ανάλογα με την ηλικία, το ύψος, το φύλο μας και το μέγεθος του σκελετού μας, καθώς και την αναλογία λίπους στο σώμα μας.
Αν η ζυγαριά δείχνει περισσότερα κιλά από το φυσιολογικό μας βάρος, θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στην υγεία μας και στην εμφάνισή μας. (Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η ζυγαριά δείχνει λιγότερα κιλά. Ένα σώμα με λιγότερα από τα φυσιολογικά κιλά δεν είναι ούτε πραγματικά όμορφο αλλά ούτε και υγιές.)
Αν μάλιστα ανακαλύψουμε ότι αρχίσαμε να ξεπερνάμε το στάδιο του υπέρβαρου και προχωράμε ακάθεκτα προς την παχυσαρκία, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε σοβαρά.


  • Τι συμβαίνει στο σώμα και αυξάνεται το βάρος μας;

Το σώμα μας για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά έχει ανάγκη μια συγκεκριμένη ποσότητα θρεπτικών ουσιών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη), που τις προσλαμβάνει με τη διατροφή του. Αυτές οι ουσίες, με κάποιες διεργασίες μέσα στο σώμα, μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στην καθημερινές μας ανάγκες και δραστηριότητες.
Η περισσευούμενη ποσότητα αυτών των θρεπτικών ουσιών αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους στον υποδόριο ιστό, στο ήπαρ και μεταξύ των εσωτερικών μας οργάνων. Έτσι αποκτούμε περιττό βάρος.


  • Γιατί η υπερβολική συγκέντρωση λίπους στο σώμα μας, και επομένως η αύξηση του βάρους μας, είναι ανησυχητική;

Σε μικρές ποσότητες, το λίπος είναι απαραίτητο στο σώμα μας ως αποθήκη ενέργειας, σε περιπτώσεις που χρειάζεται. Επιπλέον διατηρεί σταθερή τη θερμότητα του σώματός μας και το προστατεύει από εξωτερικές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
Όταν όμως το λίπος στο σώμα μας είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα από το φυσιολογικό και επομένως αυξάνεται το βάρος μας, τότε αρχίζουμε να έχουμε προβλήματα αρχικά με την εμφάνισή μας (σχήμα σώματος, κυτταρίτιδα, χαλάρωση). Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και οι διαταραχές που προκαλούν στην ισορροπημένη λειτουργία του σώματός μας (αύξηση όγκου λιποκυττάρων, κακή κυκλοφορία αίματος και λέμφου, συγκέντρωση τοξίνων, κατακράτηση υγρών κλπ. που επιφέρουν διαταραχές σε όλα όργανα του σώματος).


  • Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα;

Σακχαρώδης διαβήτης, κυκλοφορικά προβλήματα, καρδιοπάθειες, αρτηριακή υπέρταση, προβλήματα στο ήπαρ, στις αρθρώσεις, στο μυοσκελετικό, καθώς και αναπνευστικά προβλήματα, είναι ορισμένα από τα σοβαρά θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με περιττά κιλά.
Παράλληλα, η κακή εμφάνιση του σώματος και η αδυναμία του ατόμου να ανταποκριθεί εύκολα σε κάποιες καθημερινές ανάγκες ή δραστηριότητες λόγω πάχους συμβάλλει και στην άσχημη ψυχολογία του, με δυσάρεστες πολλές φορές διαστάσεις (απομόνωση, κατάθλιψη κ.ά.).


  • Γιατί έχουμε περιττά κιλά;

Σίγουρα, η πιο αυτονόητη αιτία είναι η υπερβολική ποσότητα φαγητού, και κυρίως κακής διατροφικής αξίας. Εξίσου σημαντικές αιτίες είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, τα ακατάστατα γεύματα, η κληρονομικότητα, ο χαμηλός μεταβολισμός, αλλά και η ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση.
Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση βάρους μπορεί να οφείλεται σε καθαρά ιατρικούς λόγους, όπως ενδοκρινικές διαταραχές (θυρεοειδούς, επινεφριδίων, εμμηνόπαυση, κ.ά.) ή, σπανιότερα, διαταραχές του εγκεφάλου.


  • Πώς μπορούμε, λοιπόν, να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά;

Καταλαβαίνουμε ότι, αν αναγνωρίσουμε τις αιτίες αύξησης του βάρους μας, είναι πολύ εύκολο, ακολουθώντας την αντίθετη πορεία, να επιστρέψουμε στα φυσιολογικά μας επίπεδα.
Δηλαδή, η  ισορροπημένη διατροφή χαμηλής θερμιδικής αξίας και η σωματική άσκηση θα πρέπει να γίνουν απαραίτητα στοιχεία της καθημερινότητάς μας.

Παράλληλα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε κατάλληλα προϊόντα περιποίησης σώματος σε συνδυασμό με την εφαρμογή εξειδικευμένων θεραπειών, για να ενεργοποιήσουμε στους ιστούς του δέρματός τις διαδικασίες της καύσης λίπους, αποσυμφόρησης, αποτοξίνωσης και σύσφιξης, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις προσπάθειές μας.


  • Κι όμως, έχω ακολουθήσει πολλές δίαιτες, έχω χρησιμοποιήσει χιλιάδες προϊόντα αδυνατίσματος, αλλά δεν είδα αποτέλεσμα!

Με το να ακολουθούμε αυθαίρετα διάφορες δίαιτες που κυκλοφορούν κατά καιρούς δεν πετυχαίνουμε πολλά πράγματα. Το αντίθετο μάλιστα… Τις περισσότερες φορές ξαναπαίρνουμε πολύ γρήγορα όχι μόνο τα κιλά που χάσαμε αλλά και πολύ περισσότερα.
Απαιτείται να ακολουθήσουμε ένα διαιτητικό πρόγραμμα που να είναι προσαρμοσμένο στις δικές μας ανάγκες, ώστε να ενεργοποιήσουμε σωστά τον οργανισμό μας.

Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα περιποίησης σώματος. Πρέπει να βρούμε τα προϊόντα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του σώματός μας. Για καλύτερα και μονιμότερα αποτελέσματα, μπορούμε να εφαρμόσουμε και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εντατικής περιποίησης σώματος.


  •  Πώς, λοιπόν, θα αναγνωρίσουμε τις ανάγκες του σώματός μας ώστε να χάσουμε τα περιττά κιλά και να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας;

Με τις κατάλληλες μετρήσεις, την λεπτομερή επισκόπηση και τη συγκέντρωση όλων των πληροφοριών που είναι απαραίτητες, ένας ειδικός θα μας ενημερώσει αναλυτικά για την εικόνα του σώματός μας. (Αν χρειαστεί, θα μας παραπέμψει σε γιατρό ή/και διαιτολόγο / διατροφολόγο για να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα βάρους.)
Παράλληλα, θα μας προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης και είναι σε θέση να οργανώσει και να μας εφαρμόσει προσωπικό πρόγραμμα εξειδικευμένης περιποίησης σώματος για καταπολέμηση του πάχους και των προβλημάτων που συνδέονται με αυτό (κυτταρίτιδα και χαλάρωση).

Έτσι, μπορούμε να είμαστε σίγουρες ότι οι προσπάθειές μας για ΥΓΙΕΣ και ΟΜΟΡΦΟ ΣΩΜΑ θα έχουν ουσιαστικό και μόνιμο αποτέλεσμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου