Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Το Λιπαρό Δέρμα και η Φροντίδα του


 Το λιπαρό είναι ο τύπος δέρματος που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να είναι πάντα όμορφο και υγιές. Οι προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε την έντονη γυαλάδα, τα μαύρα στίγματα ή τα σπυράκια και τους διεσταλμένους πόρους, μαζί με την αίσθηση ότι το δέρμα μας είναι συνεχώς βρώμικο, είναι πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Και αυτό πιθανόν να μας προκαλεί απογοήτευση, γιατί νιώθουμε ότι ποτέ δεν θα έχουμε ένα πρόσωπο καθαρό, λαμπερό και υγιές, χωρίς προβλήματα.

Και όμως… Το λιπαρό δέρμα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα… Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και δεν εμφανίζει εύκολα ρυτίδες.

Μπορούμε, λοιπόν, να χαρούμε αυτό το πλεονέκτημά του αρκεί να το γνωρίσουμε καλύτερα για να δούμε πώς μπορούμε να το φροντίσουμε πιο σωστά ώστε να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά προβλήματα που μας δημιουργεί…

  • Τι συμβαίνει με το λιπαρό δέρμα

Χαρακτηριστικό του λιπαρού δέρματος είναι η αυξημένη έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, το οποίο εκβάλλει στους τριχικούς θύλακες και από εκεί μέσω των πόρων (στόμια) αυτών των θυλάκων στην εξωτερική επιφάνεια της επιδερμίδας. Η μεγάλη ποσότητα σμήγματος που εκκρίνεται προκαλεί την έντονη λιπαρότητα. Μαζί με τον ιδρώτα και τους ρύπους, το σμήγμα δημιουργεί ένα πολύ λιπαρό περιβάλλον στην επιφάνεια της επιδερμίδας και γι’ αυτό έχουμε την αίσθηση του βρώμικου δέρματος.
Η έλλειψη επαρκούς καθαρισμού της επιδερμίδας, ο εγκλωβισμός των ρύπων και της σκόνης και το παχύ στρώμα των νεκρών κερατινοκυττάρων συχνά προκαλούν το φράξιμο των πόρων του δέρματος με αποτέλεσμα το υπερβολικό σμήγμα που εκκρίνεται να μην μπορεί να βγει στην επιφάνεια της επιδερμίδας, να εγκλωβίζεται μέσα στους θύλακες, να συμπιέζει τα τοιχώματά τους. Τότε εμφανίζονται βλάβες στο δέρμα (ανοιχτοί και κλειστοί φαγέσωρες). Επειδή  αυτό το λιπαρό περιβάλλον αποτελεί τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων, οι βλάβες αυτές συχνά εξελίσσονται σε σοβαρότερες και δυσκολότερες στην αντιμετώπισή τους (φλύκταινες και βλατίδες). Πολλές φορές το λιπαρό δέρμα εμφανίζει και ακμή.
                                                                                                                         

  • Υπάρχουν κατηγορίες λιπαρού δέρματος;

Όλα τα λιπαρά δέρματα έχουν τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά: λιπαρότητα, διεσταλμένους πόρους και πιθανότατα δερματικές βλάβες. Οι διαφοροποιήσεις που παρουσιάζουν αφορούν την ένταση αυτών των προβλημάτων, και καθορίζουν τον ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισής τους.
Στο σμηγματορροϊκό λιπαρό δέρμα η λιπαρότητα είναι ιδιαίτερα έντονη και παρουσιάζει έντονη γυαλάδα, ενώ στο πορώδες οι πόροι του δέρματος είναι ιδιαίτερα μεγάλοι και εμφανείς.
Ασφυκτικό χαρακτηρίζεται το λιπαρό δέρμα όταν οι πόροι του φράσσουν τόσο πολύ από το σμήγμα, τους ρύπους και την υπερκεράτωση της επιδερμίδας, ώστε το σμήγμα κατακρατείται μέσα στους θύλακες ακόμη και στον σμηγματογόνο αδένα, δημιουργώντας λευκά ή κίτρινα επάρματα στην επιφάνεια της επιδερμίδας.
Το ακνεϊκό συχνά θεωρείται ιδιαίτερη κατηγορία λιπαρού δέρματος, αφού οι βλάβες που το χαρακτηρίζουν συχνά είναι πολύ έντονες με αποτέλεσμα κάποιες φορές να χρειάζεται και παρακολούθηση γιατρού.
                                                                                                               

  • Ποια είναι η κατάλληλη φροντίδα του λιπαρού δέρματος;

Αυτό που πρέπει να φροντίζουμε καθημερινά είναι να είναι καθαρό, ελαχιστοποιώντας την υπερβολική έκκριση σμήγματος και τις βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν.
Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να τα καταφέρουμε:

Καθημερινός καθαρισμός. Δεν παραλείπουμε ποτέ τον καθαρισμό πρωί και βράδυ του προσώπου μας, ώστε να απομακρύνονται οι ρύποι, η σκόνη, τα υπολείμματα του μακιγιάζ και το σμήγμα από την επιδερμίδα. Δεν παραλείπουμε ποτέ να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ πριν κοιμηθούμε. Κατάλληλα προϊόντα είναι ένα γαλάκτωμα και μια λοσιόν για λιπαρά δέρματα και ένα καθαριστικό σε μορφή τζελ ή ένα ειδικό σαπουνάκι. 
Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώσουμε το πρόσωπό μας βρώμικο, μπορούμε να το περάσουμε με λίγη λοσιόν ή ανθόνερο (ροδόνερο) για να απομακρύνουμε τις σκόνες, τους ρύπους και τη λιπαρότητα που έχουν συσσωρευτεί στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Εννοείται πως αποφεύγουμε να το αγγίζουμε με τα χέρια μας, και, φυσικά, δεν πιέζουμε σπυράκια και μαύρα στίγματα.


Καθημερινή ενυδάτωση. Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε την έντονη λιπαρότητα και να καθαρίσουμε το δέρμα μας, είναι πιθανό να το αφυδατώσουμε.
Γι’ αυτό και δεν παραλείπουμε να εφαρμόζουμε καθημερινά ενυδατική κρέμα, με ελαφριά υφή κατάλληλη για τον τύπο του δέρματός μας, ώστε να διατηρήσουμε την υγρασία και την ελαστικότητά του.

Αντηλιακή προστασία. Η αντηλιακή προστασία χειμώνα - καλοκαίρι είναι απαραίτητη στο λιπαρό δέρμα, όπως και σε όλους τους τύπους δέρματος.
Εκτός από τον κίνδυνο της φωτογήρανσης και άλλων δερματικών προβλημάτων, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ενδέχεται να διεγείρει την έκκριση σμήγματος και να αυξήσει τη λιπαρότητα του δέρματός μας.
Προσέχουμε τα αντιηλιακά προϊόντα που χρησιμοποιούμε να είναι oil free και μη φαγεσωρογόνα (non comedogenic) για να μην επιβαρύνουν το δέρμα μας και του δημιουργήσουν επιπλέον βλάβες λόγω της σύστασής τους.
Ο συνδυασμός ενυδατικής κρέμας με αντηλιακά φίλτρα προστασίας είναι ιδανικός για καθημερινή χρήση.

Απολέπιση - Μάσκα. Δεν παραλείπουμε 2 φορές την εβδομάδα να κάνουμε απολέπιση της επιδερμίδας για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνειά της, ώστε να μην ευνοείται η απόφραξη των πόρων του δέρματος.
Μετά την απολέπιση, η εφαρμογή μιας καθαριστικής, αντισηπτικής και στυπτικής μάσκας (αργίλου, χλωροφύλλης, μαγιάς μπίρας, με φύκια ή θαλάσσιο πηλό κ.ά.) θα βοηθήσει να καθαρίσουν ακόμη καλύτερα οι πόροι του δέρματος, θα αντιμετωπίσει τα μικρόβια που αναπτύσσονται στο λιπαρό περιβάλλον, ενώ θα βοηθήσει και στη σύσφιξη των πόρων.
Έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες να εμφανιστούν βλάβες εξαιτίας της απόφραξης των πόρων και της υπερβολικής έκκρισης σμήγματος.

Βαθύς καθαρισμός προσώπου. Ο καθημερινός καθαρισμός μπορεί να βοηθά το δέρμα μας να είναι καθαρό, αλλά καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να επιτύχουμε μόνο με έναν βαθύ καθαρισμό προσώπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ένας μέσος όρος συχνότητας καθαρισμού είναι κάθε 3 περίπου μήνες, αλλά πολλές φορές η έκκριση σμήγματος είναι τόσο μεγάλη ώστε να απαιτείται βαθύς καθαρισμός και σε μικρότερα διαστήματα (κάθε 1-2 μήνες).

Εξειδικευμένες περιποιήσεις. Με τη βοήθεια μιας ειδικού μπορούμε, εφαρμόζοντας μια εξειδικευμένη περιποίηση προσώπου, να ρυθμίσουμε την έκκριση σμήγματος και την υπερβολική λιπαρότητα, να ανασυγκροτήσουμε το υδρολιπιδικό μανδύα της επιδερμίδας, να συσφίξουμε του πόρους και να βελτιώσουμε την υφή της επιδερμίδας, κάνοντάς τη πιο ματ και λαμπερή.

Αιθέρια έλαια. Αιθέρια έλαια, όπως το τσαγιόδεντρο, η λεβάντα, το χαμομήλι, το γεράνι, το κυπαρίσσι, ο άρκευθος, το περγαμόντο, σε συνδυασμό με φυτικά λάδια βάσης, όπως το σησαμέλαιο, το λάδι ιπποφαούς, το λάδι jojoba, το σταφυλοκουκουτσέλαιο, το λάδι νυχτολούλουδου, το λάδι από σπόρους καμέλιας, με τις αντιβακτηριακές, αντισηπτικές, καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και αναπλαστικές ιδιότητές τους μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του λιπαρού δέρματος.

Το μασάζ προσώπου, παράλληλα με τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων, θα βοηθήσει το δέρμα μας να αποτοξινωθεί αποβάλλοντας τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, θα συμβάλλει στη σύνθλιψη του σμήγματος, θα τονώσει, θα δυναμώσει, θα χαλαρώσει και θα τροφοδοτήσει τις μυϊκές ίνες, θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα το δέρμα να οξυγονώνεται καλύτερα, να είναι πιο απαλό, ελαστικό και λαμπερό.

Διατροφή. Φροντίζουμε η διατροφή μας να περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες, ιδιαίτερα Α, Ε και C, αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά φαγητά και τα τηγανητά. Καθημερινά πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό. Έτσι βοηθάμε την υγεία του δέρματός μας, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας.


Η τακτική περιποίηση και τα κατάλληλα προϊόντα είναι το μυστικό για τη σωστή περιποίηση του λιπαρού δέρματος. Αρκεί να προσπαθήσουμε και θα αποκτήσουμε μια λαμπερή, υγιή ματ επιδερμίδα, απαλλαγμένη από γυαλάδα, ανοιχτούς πόρους και σπυράκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου