Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Κυτταρίτιδα: Είναι τόσο δύσκολο να απαλλαγούμε;

Κυτταρίτιδα… Και μόνο στο άκουσμά της, όλες μας αναστενάζουμε… Η εμφάνισή της στο σώμα αποτελεί τον μόνιμο «εφιάλτη» μας. Ιδιαίτερα όταν πλησιάζει το καλοκαίρι, όλες καταφεύγουμε σε δίαιτες, γυμναστική, διάφορα προϊόντα περιποίησης ή θεραπείες, προκειμένου να την εξαφανίσουμε ή, έστω, να την ελαττώσουμε.
Όμως, οι προσπάθειές μας είναι, τις περισσότερες φορές, άκαρπες, ή, στην καλύτερη περίπτωση, η ελάχιστη βελτίωση που βλέπουμε στο σώμα μας δεν διαρκεί για πολύ.

Τι προκαλεί, λοιπόν, την εμφάνισή της και γιατί είναι τόσο δύσκολο να απαλλαγούμε απ’ αυτή;
 

  • Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Είναι αλλοίωση του δέρματος, που οφείλεται σε διαταραχή του λιπώδους και συνδετικού ιστού, που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα μας.
Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής είναι να αποκτά το δέρμα τη γνωστή όψη «φλοιού πορτοκαλιού», ενώ σε προχωρημένο στάδιο προκαλεί και πόνο.


  • Ποιος είναι ο μηχανισμός δημιουργίας της;

Ο σχηματισμός της κυτταρίτιδας οφείλεται σε ένα κυκλικό – αλυσιδωτό φαινόμενο, κατά το οποίο η κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, οδηγεί σε τοπική αύξηση λίπους στα λιποκύτταρα του λιπώδους ιστού, τα οποία καθώς διογκώνονται συμπιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνουν την αιματική και λεμφική κυκλοφορία, προκαλώντας κατακράτηση υγρών και στάση λέμφου, μειωμένη αποβολή τοξινών και σκλήρυνση του συνδετικού ιστού. Και έτσι η κυτταρίτιδα παίρνει τη μορφή εσοχών και προεξοχών στην επιφάνεια του δέρματος.


  • Γιατί η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες;

Δυστυχώς, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν η ιδιαίτερη δομή του δέρματος των γυναικών (οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης διατάσσονται κάθετα και έτσι τα λιποκύτταρα έχουν περιθώρια ανάπτυξης) και τα αυξημένα επίπεδα των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων), που ευνοούν την κατακράτηση υγρών. Γι’ αυτό και στους άνδρες κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε περιπτώσεις ανεπάρκειας ανδρογόνων (ανδρικών ορμονών).


  • Ποιες είναι οι αιτίες δημιουργίας της κυτταρίτιδας;

Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνισή της. Η κληρονομικότητα, ορμονικές διαταραχές (λόγω παθήσεων θυρεοειδούς, εγκυμοσύνης, εμμήνου ρύσεως,  λήψης αντισυλληπτικών, κ.ά.), κυκλοφορική δυσλειτουργία (ανεπαρκής φλεβική ή λεμφική κυκλοφορία) είναι σίγουρα σημαντικοί παράγοντες για την εμφάνισή της. 
Όμως, πολύ καθοριστικό ρόλο παίζουν επίσης η διατροφή (φαγητά πλούσια σε λίπη, άμυλο, ζάχαρη κ.ά.), ο τρόπος ζωής (καθιστική εργασία, ορθοστασία, έλλειψη άσκησης, στενά ρούχα, ψηλά τακούνια, κ.ά.), βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, αλλά και η ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση (νευρικότητα, άγχος κ.ά.). 

  • Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας σχετίζεται με περιττά κιλά;

Είναι φανερό ότι η μεταξύ τους σχέση είναι ιδιαίτερα στενή. Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση κυτταρίτιδας. 
Επειδή, όμως, είναι συχνό και το φαινόμενο μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος να έχει κυτταρίτιδα, καταλαβαίνουμε ότι η κυτταρίτιδα είναι μια πολυπαραγοντική διαταραχή, που χρειάζεται σωστή ανάλυση και αντιμετώπιση. 

  • Υπάρχουν διαφορετικά είδη κυτταρίτιδας;

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανίζεται γενικευμένα σε όλο το σώμα ή να εντοπίζεται μόνο σε ορισμένες περιοχές (χέρια, πόδια, κοιλιά, γλουτοί, στήθος ή ράχη). Επίσης, μπορεί να είναι μαλακή, σκληρή ή οιδηματώδης. Τέλος, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο εμφανής.


  • Με ποιον τρόπο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το σώμα να λειτουργεί καλύτερα σε όλα τα επίπεδα αλλά και να βελτιώσουμε την εμφάνισή του.
Αρχικά, επικεντρωνόμαστε σε όλους τους εξωτερικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία της (διατροφή, τρόπος ζωής, συνήθειες, σωματική άσκηση, κλπ.).
Παράλληλα, πολύ βοηθητικό θα ήταν να χρησιμοποιούμε κατάλληλα προϊόντα περιποίησης (για λιποδιάλυση, αποσυμφόρηση, αποτοξίνωση, σύσφιξη κ.ά.) και να εφαρμόσουμε έναν συνδυασμό εξειδικευμένων περιποιήσεων (μασάζ, κρυοθεραπεία, θερμοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, θαλασσοθεραπεία κ.ά.).


  • Έχω προσπαθήσει πολύ μόνη μου, προσέχοντας τη διατροφή μου και χρησιμοποιώντας προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας, αλλά δεν έχω δει σημαντικά αποτελέσματα. Τι φταίει;

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι πολύ δύσκολη περίπτωση για να την αντιμετωπίσουμε μόνες μας.
Χρειαζόμαστε μια αισθητικό,  η οποία ύστερα από την μελέτη και ανάλυση των σημείων εμφάνισής της και λαμβάνοντας υπόψη της και όλους τους πιθανούς παράγοντες δημιουργίας της, θα εντοπίσει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Επιπλέον, θα μας βοηθήσει να καταστρώσουμε ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλάνο φροντίδας και περιποίησης σώματος, με τα σωστά προϊόντα και τις κατάλληλες εξειδικευμένες θεραπείες.

  • Τελικά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα;
Πράγματι, είναι δύσκολη η αντιμετώπισής της, όχι όμως και ακατόρθωτη!  Αρκεί να έχουμε αποφασιστικότητα, πειθαρχία, υπομονή και επιμονή, για να φροντίσουμε σωστά και αποτελεσματικά το σώμα μας, ώστε να είναι ΥΓΙΕΣ και ΟΜΟΡΦΟ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου