Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Καλλυντικά: Πόσο βλαβερά είναι για την υγεία μας;


Στη σύγχρονη εποχή όλοι μας, γυναίκες και άνδρες, και σε όλες τις ηλικίες, από τη βρεφική έως και την τρίτη ηλικία, χρησιμοποιούμε διάφορα προϊόντα περιποίησης, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υγιεινή και την ομορφιά του προσώπου και του σώματός μας.
Όμως, αρκετά συχνά ακούμε ή διαβάζουμε για διάφορους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν αυτά τα προϊόντα, χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι, από τι προκαλούνται και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε.

  • Τι είναι τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης ή αλλιώς καλλυντικά;

Σύμφωνα με την Οδηγία 76/768 της ΕΕ, «¨καλλυντικό προϊόν¨ χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε ουσία ή παρασκεύασμα, το οποίο προορίζεται να έρθει σε επαφή με διάφορα εξωτερικά μέρη του ανθρώπινου σώματος (επιδερμίδα, νύχια, χείλη, τριχωτά μέρη, εξωτερικά γεννητικά όργανα) ή με τα δόντια και το βλεννογόνο του στόματος με αποκλειστικό και κύριο σκοπό τον καθαρισμό τους, τον αρωματισμό τους ή την προστασία τους, για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση, να μεταβληθεί η εμφάνισή τους ή να διορθωθούν οι οσμές του σώματος». Με λίγα λόγια, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, κρέμες, γαλακτώματα, λοσιόν, μάσκες, προϊόντα μακιγιάζ, οδοντόκρεμες, κραγιόν, βερνίκια νυχιών, προϊόντα για παιδιά, και οτιδήποτε χρησιμοποιούμε για την καθημερινή υγιεινή και περιποίησή μας.

  • Πώς μπορούν τα καλλυντικά να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία μας;

Σύμφωνα με την ίδια Οδηγία της ΕΕ, τα προϊόντα περιποίησης θα πρέπει να περιέχουν σε μικρές ελεγχόμενες ποσότητες ορισμένες ουσίες, οι οποίες ύστερα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνουν επιβλαβείς για την υγεία μας, ενώ ορισμένες ιδιαίτερα βλαβερές ουσίες απαγορεύονται εξολοκλήρου.
Γι’ αυτό και θα πρέπει να αναγράφονται λεπτομερώς στις συσκευασίες των προϊόντων αυτών τα συστατικά που περιέχουν καθώς και σε τι ποσοστά, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τη σύνθεσή τους.

  • Ποιες είναι αυτές οι ουσίες;

Ο κατάλογος των βλαβερών ουσιών που περιέχουν τα καλλυντικά είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες είναι τα parabens (ethyl-paraben, methyl-paraben, propyl-paraben, butyl-paraben), φθαλικές ενώσεις (phthalate ή  di-a-phthalate- DBP ή di-phthalate- DEHP),  θειικές ενώσεις [lauryl sulfate (SLS) Sodium Laureth Sulfate (SLES)], φορμαλδεΰδη (diazolidinyl urea, 3-diol Imidazoliidinyl urea, DMDM Hydantoin, Quaternium-15, Nitropropane-1, Formalin, Methanal, Methyl aldehyde, Methylene oxide, Morbicil acid, Oxymethylene), άμυνες [Diethanolamine (DEA), triethanolamine (TEA), amonoethanolamine (MEA)], προπυλένιο/βουτύλιο [formaldehyde ή Propylene/Butylene Glycol (PG)].
Αυτές οι ουσίες, αν υπάρχουν σε προϊόντα περιποίησης πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καθορισμένες μικρές ποσότητες, γιατί διαφορετικά μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία μας.

  • Ποιες βλάβες μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία μας;

Οι ουσίες αυτές έχουν ενοχοποιηθεί για δερματικές παθήσεις, εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, ερεθισμούς (σε μάτια, αναπνευστικό κ.α.), κυτταρικές ανωμαλίες, ενδοκρινολογικές διαταραχές, πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος, κ.ά.

  • Πώς μπορώ, λοιπόν, να φροντίσω το σώμα μου, χωρίς όμως να θέτω σε κίνδυνο την υγεία μου;

Αν γνωρίζουμε τις επικίνδυνες ουσίες, μπορούμε να τις αναγνωρίζουμε πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων και να τις αποφεύγουμε. Να έχουμε υπόψη μας ότι τα συστατικά αναγράφονται πάνω στην συσκευασία με φθίνουσα σειρά: πρώτο αναγράφεται το συστατικό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο προϊόν, και τελευταίο αυτό με την μικρότερη περιεκτικότητα.
Γι’ αυτό και θα πρέπει να προβληματιζόμαστε όταν ένα προϊόν δεν αναγράφει στην συσκευασία τα συστατικά του (αν και πρέπει να αναγράφονται) ή δεν αναγράφει ημερομηνία λήξης (γιατί πολλές από αυτές τις επικίνδυνες ουσίες είναι «βαριά» συντηρητικά, που βοηθούν ένα προϊόν να διατηρηθεί για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα).

Πηγές:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31976L0768:el:HTML

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου