Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ισορροπημένη Διατροφή: Ο καλύτερος τρόπος να φροντίσουμε τον εαυτό μας



Πόσες φορές δεν έχουμε δυσανασχετήσει, θυμώσει ή απογοητευτεί με την εμφάνισή μας, καθώς τα περιττά κιλά αυξάνονται συνεχώς, η κυτταρίτιδα κάνει «θριαμβευτική» εμφάνιση στο σώμα μας, το ίδιο και η χαλάρωση και η πλαδαρότητα, ενώ η επιδερμίδα μας είναι θαμπή, τα νύχια μας σπάνε εύκολα και τα μαλλιά μας έχουν χάσει τη ζωντάνια τους. Παράλληλα, πιθανόν να παραπονιόμαστε για μικροενοχλήσεις, όπως χαμηλή ενεργητικότητα, πονοκεφάλους, δυσπεψία  κλπ., ή και σοβαρότερα προβλήματα υγείας, που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά μας.

Και όμως για όλα αυτά τα προβλήματα, κύρια αιτία μπορεί να είναι η κακή διατροφή μας. Είμαστε ό,τι τρώμε λέει μια σοφή ρήση…

Ας δούμε, λοιπόν, γιατί…


  • Τι σημαίνει η διατροφή για το σώμα μας;

Ο οργανισμός μας εφοδιάζεται με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά μέσω της καθημερινής τροφής. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό) μας δίνουν καθημερινά την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε, να αναπτυχθούμε, να εργαστούμε, να δημιουργήσουμε και γενικά να χαρούμε τη ζωή.
Άμεσα συνδεδεμένη, επομένως, η ποιότητα της τροφής με την ποιότητα της ζωής μας
αφού η υγεία, η ανάπτυξη, η ενεργητικότητα, η εμφάνιση αλλά και η ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το είδος και την ποσότητα των τροφών που λαμβάνουμε καθημερινά.


  • Με ποιον τρόπο η κακή διατροφή επηρεάζει το σώμα μας και τη ζωή μας γενικότερα;

Αν τρώμε περισσότερο από όσο πρέπει καθημερινά, τότε προσλαμβάνουμε περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από αυτά που χρειαζόμαστε. Αυτά τα περίσσια θρεπτικά συστατικά μετατρέπονται τότε από ευεργετικά σε τοξικά ή αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους στους ιστούς του σώματός μας με αποτέλεσμα την αύξηση των περιττών κιλών, τα οποία σχετίζονται τόσο με την κακή εμφάνισή του σώματός όσο και με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Προβλήματα όμως δημιουργούνται και στην περίπτωση που λαμβάνουμε λιγότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που χρειαζόμαστε καθημερινά. Η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών οδηγεί σε διαταραχή της λειτουργίας των ιστών και των οργάνων του σώματος. Η οστεροπόρωση, η αναιμία κλπ. έχουν την αιτία τους στην έλλειψη απαραίτητων ουσιών από τον οργανισμό μας.
 
Η μεγάλη κατανάλωση λιπαρών τροφών οδηγεί, μεταξύ των άλλων, σε κυκλοφορικά προβλήματα, αθηροσκλήρωση και καρδιακές παθήσεις.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, εκτός από τη δημιουργία λίπους στο σώμα,  είναι υπεύθυνη και για τη δημιουργία τερηδόνας στα δόντια.

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου, καθώς επιβαρύνει τη λειτουργία πολλών εσωτερικών οργάνων.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού συμβάλλει στην αρτηριακή υπέρταση.

Αν δίπλα σε αυτά τα προβλήματα υγείας, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, προσθέσουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εμφάνισή μας αλλά και στη διάθεσή μας, καταλαβαίνουμε γιατί η κακή διατροφή προκαλεί διαταραχές σε όλες τις πτυχές της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής, στερώντας μας, ουσιαστικά, την ποιότητα και τη χαρά της ζωής.


  • Τι είναι, λοιπόν, η ισορροπημένη διατροφή;

Ισορροπημένη θεωρείται η καθημερινή πρόσληψη τροφής όταν, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας, μας βοηθά:
  1. Να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό) ώστε να διενεργούνται στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματός μας οι απαραίτητες μεταβολικές διεργασίες, προκειμένου να συντηρηθούμε στη ζωή και να αναπτυχθούμε.
  2. Να προσλαμβάνουμε τον συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων που έχει καθημερινά ανάγκη ο οργανισμός μας ώστε να διατηρούμε σε ένα σταθερό υγιές επίπεδο το βάρος μας και να πραγματοποιούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες χωρίς προβλήματα.
  3. Να παίρνουμε ευχαρίστηση από το φαγητό μας, καταναλώνοντας μια ποικιλία τροφών που, εκτός της μεγάλης θρεπτικής τους αξίας, μας προσφέρουν γευστική ικανοποίηση και αίσθημα πληρότητας.

  • Πώς μπορώ να γνωρίζω ποιες είναι οι προσωπικές μου διατροφικές ανάγκες;

Κάθε άνθρωπος, ανάλογα με την ηλικία του, το ύψος, την κατάσταση της υγείας του, την καθημερινή του δραστηριότητα, αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο ζει, έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, που καθορίζουν το ποσό της ενέργειας (αριθμό θερμίδων) και το είδος και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται καθημερινά.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη μας αυτές τις παραμέτρους και άλλα χαρακτηριστικά του σώματος, όπως το μέγεθος του σκελετού και τον ρυθμό μεταβολισμού, μαθαίνουμε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, και έτσι μπορούμε να οργανώσουμε τη διατροφή μας σωστά και ισορροπημένα, ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες.


  • Πώς μπορώ να οργανώσω σωστά τη διατροφή μου;

Έχοντας κατανοήσει το ρόλο που παίζει η ποιότητα της διατροφής σε όλες το φάσμα της ζωής, καιρός είναι να αποφασίσουμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες οριστικά, και όχι μόνο προσωρινά, τις περιόδους δηλ. που κάνουμε δίαιτα για να χάσουμε τα περιττά κιλά.

  1. Ξεκινάμε γνωρίζοντας τις ανάγκες του σώματός μας σε ενέργεια (θερμίδες) και θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό) και φροντίζουμε καθημερινά να μην ξεπερνάμε αυτόν τον αριθμό θερμίδων λαμβάνοντας όμως όλα τις θρεπτικές ουσίες.
  2. Καθημερινά η ενέργεια που παίρνουμε από τις τροφές μας θα πρέπει να προέρχεται κατά 50-55% από υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, πατάτες, δημητριακά κ.ά.) (4 θερμίδες ανά γραμμ.)
  3. Οι πρωτεΐνες (κρέας, αβγά, όσπρια, δημητριακά, γαλακτοκομικά) θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 10-15% της ενέργειας (θερμίδες) που λαμβάνουμε (4 θερμίδες ανά γραμμ.).
  4. Τέλος, το 30-35% της απαραίτητης καθημερινής ενέργειας του οργανισμού μας θα πρέπει να προέρχεται από λιπίδια (λάδι, βούτυρο, γαλακτοκομικά, κρέας) (9 θερμίδες ανά γραμμ.).
  5. Σημαντική θέση θα πρέπει να έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά και νερό, φυτικές ίνες κ.ά. (οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία δεν προσφέρουν θερμίδες στον οργανισμό).
  6. Να μην ξεχνάμε καθημερινά να πίνουμε πολύ νερό.
Για να οργανώσουμε σωστά τη διατροφή μας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η περιεκτικότητα των τροφών σε θρεπτικά συστατικά είναι σύνθετη, π.χ. τα γαλακτοκομικά περιέχουν λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, τα όσπρια περιέχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, τα φρούτα περιέχουν και υδατάνθρακες, κλπ. 

Ένα μοντέλο υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής αποτελεί και η γνωστή σε όλον τον κόσμο Μεσογειακή Διατροφή. Σύμφωνα με αυτό το διατροφικό μοντέλο, η καθημερινή τροφή αποτελείται από ψωμί, δημητριακά, ρύζι, όσπρια, τυρί, γιαούρτι και πολλά λαχανικά και φρούτα. Κύρια πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο.
Το κοτόπουλο και το ψάρι καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ το κόκκινο κρέας σχεδόν 1 φορά τον μήνα.
Χαρακτηριστική είναι και η συχνή κατανάλωση κρασιού (1-2 ποτηράκια την ημέρα).

Ας αποφασίσουμε λοιπόν να φροντίσουμε τον εαυτό μας αλλάζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες. Είναι εύκολο αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας εξασφαλίσει ευχάριστη και ενδιαφέρουσα ζωή, προσφέροντάς μας υγεία, ομορφιά, δραστηριότητα, δημιουργία, χαρά και ικανοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου